De Historie
Een aantal Limburgse Libanonveteranen had dezelfde droom (de mogelijkheid elkaar, niet al te ver van huis, te kunnen ontmoeten). Een clubhuis voor veteranen zou het mooiste zijn, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het antwoord kwam vanzelf, de juiste vraag werd op het juiste moment door de juiste persoon gesteld.
Achter de schermen is er daarna een jaar hard gewerkt. Er moest een stichting opgericht worden, uiteraard met een stichtingsbestuur, om de financiële en juridische zaken op zich te nemen. Er moesten mensen benaderd worden, die het plan steunden, om zitting te nemen in de raad van advies. Er moesten mensen zijn die 't Hoes open zouden houden. Voor ons veteranen was dat het belangrijkste, die plek, dat huis. En ook dat kwam er, we kregen een compleet woonhuis, met alles er op en er aan. Dus was het een zaak van de verfkwast vastpakken en de boel een fris verfje geven en we konden er intrekken. Wat meubels op de kop getikt, een tentoonstelling ingericht en wachten op de grote dag. De opening van 't Eldershoes' op 17 januari 2004 was een groot feest. Onze droom werd werkelijkheid.
Vrij vertaald betekent het 't ouderlijk huis.
't Eldershoes is een initiatief van veteranen, die een mogelijkheid zochten om elkaar te kunnen ontmoeten in een ongedwongen en rustige sfeer. Dit betekent dus, dat veteranen en hun partner onder het genot van een kopje koffie met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Daarom is er gekozen om de huiskamer eenvoudig in te richten, zodat het er goed vertoeven is. Verder bevindt er zich in het huis een ruimte die ingericht is als expositieruimte, waar een en ander te zien is van diverse missies.
Omdat het begrip 'veteranen' en alles wat zich afspeelt in de wereld van oud-geüniformeerden in de loop van de jaren een andere betekenis gekregen heeft, hebben we de doelstelling van onze stichting moeten aanpassen.
't Eldershoes is nu dus een 'huis' voor veteranen, (oud-)militairen en alle geüniformeerden in overheidsdienst, zoals brandweer, politie, ggd, boa's en douane. Maar in feite is iedereen welkom die zich met ons verbonden voelt, civiel of militair, jong en oud. Zonder onderscheid naar afkomst, geloof, sekse, of wat dan ook ...... Welkom!